Henrik Fladeland Futtrup
Demokratiordfører

Mere end bare et demokrati

Mere end bare et demokrati

Af Henrik Fladeland Futtrup, Demokratiordfører

Åbner man avisen eller tænder for fjernsynet høres politikernes retorik straks: Danmark er ”fællesskabet”, og ”fællesskabet” er vores demokratiske stat. Men Danmark er meget mere end de støvede love folketinget vedtager og den rigide politik, skiftende regeringer fører. Vi er ikke en isoleret politisk sammenslutning, men et farverigt kludetæppe af myriader af overlappende fællesskaber. Vi forbindes på kryds af tværs af venners bånd, familiers nærhed, virksomheders puls og foreningers gejst. Staten er ikke ”fællesskabet”, for samfundet er mere end bare et demokrati – og det bør vi som liberale gøre opmærksom på.

Individer har en iboende og næsten ukuelig lyst til at samarbejde med andre om de ting, hver enkelt finder vigtigt. Én person er medlem af en roklub, en anden af et politisk parti; én stifter familie, en anden virksomhed. Men disse forskellige valg splitter os ikke ad, for hver af os engagerer os i mere end ét fællesskab: vi melder os ind i flere foreninger, køber varer af forskellige virksomheder, og har mere end én ven. Her, i overlappet mellem millioner af summende frivillige fællesskaber, opstår og udvikles samfundet – og det helt uden, at noget er demokratisk vedtaget i folketinget.

Selvom en demokratisk stat også har en vigtig rolle at spille, er det de frivilligt valgte fællesskaber som er samfundets egentlige kulturelle og økonomiske drivkraft. Det må ikke forglemmes. Så næste gang du hører nogen omtale den danske stat som ”fællesskabet”, så husk dem på, at Danmark er meget mere end bare et demokrati!

Del indlægget