Katrine Fischer
Uddannelsesordfører

SU'en skal kun være til låns

SU'en skal kun være til låns

Af Katrine Fischer, Uddannelsesordfører

Det er på tide, at elever og studerende ikke både får i pose og sæk – derfor bør vi afskaffe SU’en helt og aldeles. De unge mennesker er selvstændige individer, der kan tage ansvar for deres egen uddannelse. Danske elever og studerende på SU er ikke en udsat gruppe.

Tværtom, er de livsduelige unge individer, der er klar til at tjene en masse penge, når de er færdige med at uddanne sig. Ydermere er det svært at retfærdiggøre, at den danske SU er dobbelt – skulle være dobbelt så godt som for eksempel vores naboer i Sverige og Norge.

Derfor skal vi lave SU’en om til en lånebaseret model, hvor man betaler de lånte penge tilbage, når man er færdiguddannet. Med en lånebaseret SU-model er de studerende ikke stillet dårligere – tværtimod vil optagelse af lån føre til ansvar for et studie og egen læring.

Endvidere er uddannelse en investering i ens egen fremtid og det er derfor moralsk korrekt og økonomisk fornuftigt, at man som studerende optager et lån for at finansiere denne investering – fuldstændig ligesom så mange andre investeringer i livet.

Det vil ikke give mening blot at afskaffe statens uddannelsesstøtte.

En afskaffelse skal gå hånd i hånd med en nedsættelse af skatten eller en mulighed for at kunne tjene et beløb af ens løn ved siden af skattefrit.

Hermed kan man både have tid til at fokusere på sine studier, men man vil altså på samme tid have muligheden for at forsørge sig selv.

Del indlægget